Blodkar ben

Vi fjerner sprengte blodkar på ben med med mikrosklerosering.

Vi kan eventuelt gjøre en ultralydundersøkelse før vi begynner, fordi 70% av pasientene har underliggende patologi/ sykdom som skaper sprengte blodkar. Om du bare vil fjerne noen få små blodkar er mikrosklerosering ofte en foretrukket metode da denne behandlingen er nesten smertefri. Du kjenner bare noen små stikk.

Smerte/bedøvelse:

Vi bruker ofte luftkjøling under behandling pga behandlingen medfører noe ubehag.
Varighet:
Vi kan gjøre 30 minutters-behandlinger eller 1-times-behandlinger etter ønske og behov.

Bivirkninger:

Du vil oppleve rødhet og hevelse i behandlingsområdet. Etterpå ser det ut som om ingen ting er skjedd eller det kan også bli litt styggere i en periode, for deretter og forsvinne helt gjerne i løpet av 3-4 mnd. Dette er den tiden kroppen bruker på å absorbere og kvitte seg med restene av åren. Litt større årer endrer litt farve til litt svakere blå eller blå grønne. Det kan i noen sjeldne tilfeller ta helt opp til 12 mnd. før de sprengte blodkarene er helt forsvunnet.

Hensyn å ta:

Noe rødhet og hevelse må man regne med ca 14 dager etter behandlingen og i denne tiden bør man unngå:
Kosmetikk på området (selvbrunende krem). Man skal unngå å bade i svømmebasseng og spesielt forsiktig med basseng tilsatt klor og andre kjemikalier.
Unngå varmt karbad og badstue, bruk høy solfaktor over det behandlete området.
Unngå antikoagulerende midler noen dager før og etter behandlingen.

Hvem kan ikke behandles?

Gravide, mennesker med blodsykdommer eller som behandles for dette.
Enkelte medikamentbrukere, f.eks. de som går på Albyl-E eller annen blodfortynnende midler.
Du kan ikke behandles hvis du er solbrun eller har solet deg i solen eller solarium 3-4 uker før behandlingen, det samme gjelder med selvbrunende krem. For best resultat må du bruke støttestrømper klasse II både dag og natt i 2 døgn og deretter på dagtid i 1-2 uker etter behandlingen. Spør legen om hva som gir best resultat for deg. Ellers ingen andre restriksjoner, du kan trene dagen etter behandlingen.

Mikrosklerosering behandling av sprengte blodkar på bein

blodkarben

Hva er mikrosklerosering?

Mikrosklerosering er en teknikk for å fjerne sprengte blodkar på bein. Teknikken går utpå å injesere ett stoff i blodkaret slik at det ødelegges og brytes ned.

Hvor effektiv er mikrosklerosering?

Mengden og typen av sprengte blodkar er avgjørende for antall behandlinger for tilfredsstillende resultat. Ett realistisk mål etter 1-4 behandlinger er en reduksjon av de sprengte blodkarene på 50-80%.

Hva skal jeg gjøre etter behandlingen?

Det legges kompresjon over det behandlete området etter behandling. Plasteret/teipen som påføres kan fjernes etter 48 timer. Noen pasienter trenger støttestrømper, men vi ser at veldig mange klarer seg uten. Vil vil derfor ikke lenger på generelt grunnlag anbefale støttestrømper. Trening anbefales ikke den første uken. Støttestrømper måles opp på klinikken om man trenger det. Dersom du skal ha flere behandlinger, medbringes støttestrømper hver gang.

Hvordan virker mikrosklerosering?

Via en svært tynn nål sprøytes det inn ett middel i blodkaret som irriterer veggen i blodkaret. Dette resulterer i ødeleggelse av karveggen.

Er mikrosklerosering farlig?

Nei, De blodkarene som behandles er i utgangspunktet utviklet unormalt. De har ingen betydning for sirkulasjonen i beina. I svært sjeldne tilfeller kan man utvikle allergi for stoffet som benyttes i mikroskleroseringen. I enkelte tilfeller kan mikrosklerosering danne midlertidige sår eller/og hudpigmenteringer. (varighet inntil 1 år)

Når kan jeg forvente endelig resultat?

Middelet som benyttes i mikrosklerosering kalles ‘sklerosant’, med andre ord: ett middel som irriterer veneveggen i blodkaret. Det vil derfor dannes en lokal irritasjon i blodkaret, ergo blodkaret vil se verre ut den første måneden før det brytes ned med endelig resultat etter 3 mnd.

Gjør behandlingen vondt?

Teknikken utføres via små nåler og oppleves som små stikk.

Hvem egner seg ikke for mikrosklerosering?

1) Pasienter med tidligere blodpropp i bein eller lunger
2) Pasienter som går på blodfortynnende medikamenter eller med koagulasjonsforstyrrelser
3) Pasienter med akutt infeksjon med feber
4) Gravide og ammende